Ny lag i Nevada påverkar döva förare positivt

Foto: Okänd

Ny lag i Nevada påverkar döva förare positivt

Delstaten Nevada i USA har under år 2021 beslutat om församlingslag 161 som trätts i kraft 1 januari 2024 och dövrörelsen i Nevada är nu glada att den äntligen är i kraft. Lagen innebär att det nu krävs att Nevada Department of Motor Vehicles (amerikansk motsvarighet till Transportsstyrelsen) ska markera körkort och fordonsregistrering med en speciell flagga för att signalera behovet av kommunikationstillgänglighet.

Tim Smalley, ordförande för dövförbundet i Nevada och är själv en invånare i delstaten i många år, har uttryckt sin tacksamhet för den nya lagen. Anledningen är att han själv har egen erfarenhet av hinder i kommunikation med polisen. Han ser lagen som ett viktigt framsteg särskilt för de som kör fordon. Situationen kan vara skrämmande och förvirrande när man, som döv, stoppas av myndigheterna och man inte förstår varför på grund av att kommunikationen inte fungerar. Att ha något som indikerar ens behov av kommunikation på annat sätt innebär att myndigheterna då måste ta ansvar att lösa kommunikationshindret. 

Från början var tanken att man skulle ha ett separat körkort för döva och hörselskadade men i stället införs det en flagga på körkortet från och med 1 januari 2024.  Just registreringsdelen träder i kraft först den 1 januari 2026.

Tim menar att detta kan inkludera olika behov som personer med autism eller språkstörningar som är i behov av andra sätt att kommunicera så lagen berör inte bara döva och hörselskadade.

Susan Becket, vice ordförande för Nevadas kommission för döva och hörselskadade, ser också hopp i den nya lagen och hon hoppas den även leder till ökad medvetenhet om dövas behov i samhället.

Den nya flaggsymbolen är frivillig och utfärdas endast på förfrågan från förare med korrekt dokumentation. Vill man få flaggsymbolen på sitt körkort ansöker man om det på egen hand.

Mona Riis

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *