Tjänstemän i Jamaica lärde sig teckenspråk

Foto: Adobe stock

En utbildning i jamaicanskt teckenspråk har nu banat väg för ökad tillgänglighet till samhällstjänster för döva och hörselskadade i Jamaica. Genom det nyligen avslutade projektet ”Enabling Opportunities for Persons with Disabilities, EOPD” (översatt till svenska ”Skapa möjligheter för personer med funktionsnedsättningar”) har 180 personer, inklusive offentliga tjänstemän, certifierats i teckenspråk. Projektet finansierades av EU och drevs av RISE Life Management Services.

Utbildningen som var en del av det tvååriga EOPD-projektet, samlade representanter från 11 statliga organ, inklusive Jamaicas poliskår, Centrum för utredning av sexualbrott och barnmisshandel, Jamaicas Brandkår, rättssystemet, sjukvårdsinrättningar, finanssektorn och civilsamhället.

RISE rapporterade att Jamaicas brandkår nådde en framgångsgrad på 90 procent bland deltagarna i utbildningen. Bland dem slutförde 36 av 40 deltagare nivå 1, medan 28 av 34 klarade nivå 2 och 9 av 10 examinerades på nivå 3.

Projektet höll en avslutningsceremoni på Caribbean Christian Centre for the Deaf (CCCD) i Mandeville. Där framhöll Nadine Chambers Goss, VD för RISE, projektets betydelse. Hon förklarade att EOPD-projektet inte bara omfattade teckenspråksutbildning utan inkluderade också professionell utbildning till personer med funktionsnedsättningar inom områden som tidig barndomsutbildning, bakning och även traktor- och jordbruksutrustning samt snickeri.

Nadine betonade att utbildningens mål är att ge personer med funktionsnedsättningar de nödvändiga färdigheterna för att själva kunna bidra till samhället. Hon beskrev utbildningen som en möjliggörare för nya möjligheter och hållbara inkomstkällor.

Vanna Lawrence, programchef för EU:s delegation med anslutning till bland annat Jamaica, uttryckte sin tillfredsställelse med projektets framsteg och dess betydelse för att stödja Jamaicas regering i att uppfylla kraven enligt lagen för funktionshindrade till förmån för människor med funktionsnedsättningar.

Kenny Åkesson

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *