Snart premiär för föreställningen Frans

Foto: Mikael Sundberg

Historien om dövblinde Frans Leijon (1879–1947) tar nu steget till scenen för att berätta om en man vars liv var präglat av motgångar men också av framgångar. Föreställningen Frans har premiär den 5 april i Helsingfors och är ett samarbete mellan finska Teatteri Totti och svenska Riksteatern Crea.

Frans Leijon föddes 1879 i Yläne i Finland och förlorade både syn och hörsel till följd av smittkoppor. Plötsligt stod Frans inför en värld av tystnad och mörker, vilket gjorde vardagliga uppgifter svåra, som till exempel att gå. Trots detta kämpade Frans vidare, kravlade på alla fyra och mötte livets prövningar med en stark vilja.

Det var lärarinnan Anna Heikel som introducerade ett sätt att uppleva världen genom lukt och beröring till Frans. Genom Annas envishet och tålamod lärde sig Frans teckenspråk och att kommunicera genom beröring, vilket möjliggjorde en interaktion med omvärlden.

Genom Frans ögon får publiken en ny syn på världen – en värld som han utforskade med sina händer och fingrar. Föreställningen utmanar fördomar mot personer med dövblindhet och kommunicerar att denna typ av funktionsnedsättning inte är ett hinder för att uppleva skönheten i tillvaron.

Regissören Marita S. Barber vill lyfta fram livserfarenheter från olika språk- och kulturgrupper. Genom att berätta Frans historia vill Marita också betona kraften och modet hos människor som står inför liknande utmaningar. Manusförfattaren Sarah Remgren, själv dövblind, har skapat ett manus där hon vill förmedla historien på ett autentiskt sätt.

Premiären av ”Dövblinda Frans Leijons otroliga liv, fullt av motgångar och finsk sisu” äger rum den 5 april i Helsingfors och följs av en teaterturné våren 2024. Den svenska premiären kommer att äga rum i Leksand den 20 april. I rollen som Frans Leijon ser vi finska Aki Pirkola, som själv är dövblind. I rollen Anna ser vi svenska Mette Marqvardsen.

Mona Riis

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *