Sri Lankas valteckenlexikon lanserat

Foto: Adobe stock

Valmyndigheten i Sri Lanka har tillsammans med den centrala federationen för döva i Sri Lanka lanserat Sri Lankas första lexikon med valtecken. Lexikonet kan nu leda till bättre delaktighet för döva vid ett val.

Lexikonet presenterades av en representant från Sri Lankas valmyndighet, Saman Sri Ratnayake. Vid presentationen fanns representanter från dövsamhället, högt uppsatta tjänstemän, utvecklingspartners och andra intressenter. Saman betonade lexikonets betydelse för att främja lika tillgång till valprocessen för alla medborgare.

Evenemanget är en del av ett program som under 2024 ska utbilda 20 unga ledare med funktionsnedsättningar, så de aktivt kan delta i demokratiska processer och verka för en tillgänglig valprocess. Programmet tillkom efter att man identifierat kommunikationshinder för döva vid vallokaler på grund av brist på standardiserade definitioner för valtermer på teckenspråk i Sri Lanka.

Produktionsteamet för lexikonet bestod främst av personer med funktionsnedsättningar, i enlighet med principen ”Ingenting om oss utan oss”. Resultatet blev Valteckenlexikonet, som översatt 324 valtermer till fem språk, inklusive Sri Lankinesiskt teckenspråk och tamilskt teckenspråk. Lexikonet presenterar termerna i både video- och bildformat för tydlig och tillgänglig kommunikation.

För att sprida medvetenhet om det nya lexikonet och valtecknen planeras fem utbildningar över hela landet, riktade till döva, distriktsvaltjänstemän och teckenspråkstolkar.

Kenny Åkesson

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *