Tv-showen vann en award för inkludering

Foto: RTE

Den irländska tv-showen ”Dizzy Deliveries” har vunnit en prestigefylld Clio Entertainment Award för Public Relations for Social Good för sitt inkluderande av Lámh,  en alternativkommunikation till teckenspråk, för personer med intellektuella funktionsnedsättningar. I en glittrande ceremoni i Hollywood besegrade serien konkurrenter som Netflix, National Geographic och MTV.

Lámh, baserat på irländskt teckenspråk (ISL), används av personer med Downs syndrom, autism och andra funktionsnedsättningar. Nästan 600 tecken i Lámh gör det enkelt att lära och använda. Dess framträdande på ”Dizzy Deliveries” har inte bara haft en pedagogisk fördel, med tre nya tecken undervisade i varje avsnitt, utan har också öppnat dörrar för inkludering.

Cúán Mac Conghail, producenten, berättade att Lámh introducerades ”av misstag” när Clíona Ní Chíosain använde det i en annan RTÉ-serie. Responsen var överväldigande, och Lámh-projektet föddes.

”Dizzy Deliveries” har blivit RTÉJr’s mest populära show på RTÉ Player och sträcker sig långt bortom Lámh-samhället. Projektet, som var tänkt som en positiv kraft i barnens liv och en röst för de som kände sig förbisedda, har överträffat förväntningarna och erhållit globalt erkännande.

Trots att de inte kunde närvara vid den glamorösa ceremonin i Los Angeles ser teamet redan fram emot säsong två, vilket garanterar att Lámh kommer att förbli på irländska skärmar i framtiden.

Jade Osbeck

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *