Europeiska funktionsnedsättningskortet blir försenat på grund av EU-valet

Foto: European Disability Forum

Den 24 april godkände Europaparlamentet ett provisoriskt avtal om det europeiska funktionsnedsättningskortet och det europeiska parkeringskortet, vilket redan nåtts i februari. Med 613 röster för, 7 emot och 11 avstod från att rösta blev det godkänt. Även en föreslagen åtgärd för att göra dessa kort tillgängliga för icke-EU-medborgare bosatta i EU fick ett grönt ljus.

Det europeiska funktionsnedsättningsforumet (EDF) välkomnar denna utveckling, även om de uttrycker besvikelse över att byråkratin försenar publiceringen av texten och skjuter upp genomförandet till efter Europavalet.

Europaparlamentet stöder i allmänhet detta avtal. Huvudförhandlaren Lucia Ďuriš Nicholsonová sa: ”Personer med funktionsnedsättningar har kämpat för detta avtal i 15 år.” Hon förklarade att Europaparlamentet har säkrat förbättringar av lagen, såsom att tillhandahålla korten gratis och involvera människor i EU:s rörlighetsprogram. Dessutom kommer det att göras en ytterligare granskning av dessa individers fria rörlighet om 5 år.

Även om den politiska aspekten är klar finns det fortfarande förseningar med att slutföra den juridiska texten och översätta den till de 27 EU-språken. Brådska betonas för dessa översättningar eftersom tidsfristen för att genomföra korten börjar först efter att texten har publicerats.

Som ett resultat kan den officiella texten inte godkännas före Europavalet på grund av de många lagförslag som har antagits i parlamentet de senaste månaderna, men innehållet i den officiella texten kommer att förbli oförändrat.

En talesperson för EDF sa: ”Vi behöver verkligen kortet nu. Medlemsstaterna måste agera snabbt för att genomföra kortet när lagen har publicerats.”

Dennis Hoogeveen, Dnieuws

Översatt och redigerad av Kenny Åkesson

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *