Ny teckenspråkstolksapp skapad av en döv

Foto: Privat

Vitalii Potapchuk fick idén till en tolktjänstsapp efter att ha upplevt hinder och utanförskap i sina studier på universitet.  Appen gör det möjligt för döva medborgare att snabbt kunna kommunicera med personer som inte kan teckenspråk men också få texter översatta till teckenspråk via QR-koder.

Vitalii har upplevt hinder i kommunikation och delaktighet när han gick på universitet och insåg att andra döva också upplever liknande situationer. Han har sedan bestämt sig för att skapa en app som nu fått namnet Amsaan. Genom att använda appen kopplas man direkt ihop med en teckenspråkstolk. Det gör då enklare och smidigare för döva att kommunicera med hörande. 

Genom QR-koder kan man även omvandla textinformation till teckenspråk med hjälp av tolken i appen vilket gör informationen tillgänglig för döva på platser som museer, bibliotek och andra offentliga ställen.

För att uppmuntra användning och acceptans av denna app i Förenade Arabemiraten behövs det öka medvetenheten om utmaningar som personer med hörselnedsättning upplever. Att främja teckenspråksmedvetenhet i samhället kan bidra till att skapa en mer inkluderande miljö och underlätta kommunikationen för döva personer.

Tine Hedin

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *