Nya planer för att öka teckenspråkets status i Nordirland

Foto: Adobe stock

På Nordirland har samhällsminister Gordon Lyons tillkännagivit nya planer för utvecklingen av teckenspråket. Planen innebär att tillgången på teckenspråkstolkar ska öka och att en ny lag ska stiftas.

Gordon betonar att döva ska ha samma rättigheter och möjligheter som hörande. För att säkerställa detta föreslår Gordon att information på myndigheters webbplatser och andra offentliga källor översätts till teckenspråk.

För att kunna uppnå detta krav, behöver tillgången på professionellt utbildade brittiska och irländska teckenspråkstolkar öka. Utöver det avser Gordon att lägga fram ett lagförslag om teckenspråkets ställning. Något som dövförbundet på Nordirland välkomnar. Dövförbundet menar att döva barn över hela Nordirland behöver ett konsekvent stöd för att lära sig teckenspråk.

Brittiskt teckenspråk erkändes som ett språk i Storbritannien 2003. Så sent som i april 2022 fick brittiskt teckenspråk ett juridiskt erkännande i England, Wales och Skottland men inte i Nordirland. Det är det som dövförbundet tillsammans med Gordon nu strävar efter.

Tine Hedin

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *