Snart dags för EU-val               

Foto: EU

Söndagen den 9 juni är det en viktig dag för EU-medborgare. Det är då de har möjlighet att använda sin röst och rösta vid EU-valet. Statistik och rapporter visar att döva har ett lägre procentuellt valdeltagande än hörande.

Antalet svenska röster till EU har ökat varje gång under de tre senaste valen, det visar statistik från Statistikmyndigheten (SCB). Vid det senaste valet 2019, röstade 55% av de röstberättigade svenskarna. Det innebär att det svenska valdeltagande var högre än EU:s genomsnitt. Dock är siffran mycket lägre hos personer med funktionsnedsättningar, där bland annat döva ingår.

I november berättade Teckenrapport om Myndigheten för delaktighets (MFD) rapport om att personer med funktionsnedsättning har lägre förtroende för demokratiska val än de som inte har någon funktionsnedsättning.

Teckenrapport har kontaktat kommunpolitikern Alexandra Royal i Örebro för att få veta vad hon anser om detta faktum. Alexandra är själv döv har inför kommande EU-val informerat om valet på sina sociala medier och även stått vid val-stugorna i Örebro.

Resultatet av EU-valet kommer att påverka döva i Sverige, menar Alexandra och berättar att man brukar säga att 60% av alla beslut som görs i Europaparlamentet påverkar oss på alla nivåer. Besluten som påverkar döva kan handla om exempelvis arbetsmiljölagen eller funktionsrätt.

Alexandra säger att det är tråkigt och skrämmande att det är färre döva som röstar än hörande. Hon tror att det beror på tillgängligheten och bristen på teckenspråkig information, vilket gör att döva inte hänger med på samma sätt som de övriga medborgarna. Döva medlemmar i alla partier har dock ett eget ansvar att påpeka bristen på teckenspråkig information hos sina partier. Det påverkar oss mer än vad vi tror, säger Alexandra som avslutar intervju med att vädja alla att använda sin rösträtt. Använder du inte den kommer någon annan att använda den.

Man kan förtidsrösta redan nu men den officiella valdagen är den 9 juni.

Teckenrapport vill även meddela att EU-projektet ”Deaf Journalism Europe” kommer att skicka en representant från varje av sina sju partnerländer i projektet till Bryssel för att filma EU-valet. Från Sverige kommer Joel Kankkonen att åka. Teamet kommer att göra en livesändning söndagen den 9 juni, klockan 20.30. Missa inte det unika tillfället att följa EU-valet på teckenspråk. Livesändningen kommer att ske på internationella tecken och länken till sändningen hittar ni på Facebooksidan hos både Teckenrapport och Deaf Journalism Europe.

Kenny Åkesson

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *