Sydkoreas första K-popgrupp på teckenspråk

Foto: Instagram @big_ocean.official

Den 20 april var det funktionsnedsättningsdagen i Sydkorea. I samband med det gjorde landets första teckenspråkiga K-popgrupp ”Big Ocean” sin debut. Gruppen består av huvudsångaren Park Hyun-jin samt rapparna Lee Chan-yeon och Kim Ji-seok.

Varje medlem i gruppen Big Ocean har förlorat sin hörsel vid olika tidpunkter i livet. Alla tre använder CI (cochlea implantat) eller hörapparater. Dock kunde ingen av dessa tre flytande teckenspråk så inför debuten fick de träna låtarna på koreanskt teckenspråk. Inte nog med det, de lärde även sig låtarna på amerikanskt teckenspråk och internationella tecken. Detta har dock skapat kritik på nätet, då vissa tycker att gruppen borde satsat på att kunna ett teckenspråk flytande innan de tog sig an andra teckenspråk.

Trots att de tre gruppmedlemmarna hade stabila yrkeskarriärer bestämde de sig för att följa sina drömmar om att bli popidoler. Kim fick ofta råd att välja fysiska eller tekniska jobb på grund av sin funktionsnedsättning men han valde att trotsa råden och följa sin passion för musik.

Park berättade för tidningen The Chosun Daily att han lärde sig att sjunga med hjälp av en mobilapp och memorerade varje ton genom känslan i sina magmuskler. Medan de övade dansen använde de smarta klockor och skärmar för att hålla takten.

Deras debutlåt är en nyinspelning av K-popgruppen H.O.T:s låt ’Hope’ med teckenspråk integrerat i koreografin. Park hoppas att Big Ocean ska övervinna stereotyper och fördomar. Han strävar efter att människor ska känna igen dem som en vanlig idolgrupp som är imponerande, oavsett deras funktionsnedsättningar.

Kenny Åkesson

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *