Walmart anklagas för diskriminering

Foto: Adobe Stock

Den amerikanska varuhuskedjan Walmart anklagas för diskriminering av två anställda med funktionsnedsättning då de nekades nödvändiga kommunikationshjälpmedel.

Amerikas kommission för lika möjligheter till anställning, U.S. Equal Employment Opportunity Commission, EEOC skriver att de två döva anställda arbetade med att packa varor på natten i en butik i Olathe, Kansas. De behövde en teckenspråkstolk för att kunna delta vid introduktioner, utbildningar och möten. Dessutom behöver de kunna kommunicera skriftligt vid genomgång av dagliga arbetsuppgifter. Walmart vägrade att anställa en teckenspråkstolk och ledningen vägrade att skriftligt kommunicera med de två anställda. Som en följd av detta tvingades de två att säga upp sig.

En sådan diskriminering bryter mot ADA, Americans with Disabilities Act. ADA förbjuder diskriminering baserad på funktionsnedsättning. Dessutom kräver ADA att arbetsgivare vidtar rimliga åtgärder för att låta anställda med funktionsnedsättningar ha samma förmåner och rättigheter på arbetsplatsen. EEOC har inlett ett rättsligt förfarande för att kräva skadestånd och förhindra framtida diskriminering.

Syftet med ADA är inte bara att förhindra diskriminering, utan också att säkerställa att personer med funktionsnedsättningar får rimliga anpassningar på arbetsplatsen. EEOC uppmanar alla företag att erbjuda sådana anpassningar, detta för att möjliggöra delaktighet samt rättvisa ekonomiska förutsättningar för personer med funktionsnedsättningar.

Walmart svarar på anklagelserna genom att säga att de utreder klagomålen och kommer att svara i domstol ”vid behov”. De påpekar att de har varit en ledande arbetsgivare för personer med funktionsnedsättningar under många år och att de inte tolererar någon form av diskriminering. De betonar också att de tar sådana anklagelser på största allvar.

Jade Osbeck

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Maria Norberg

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *